28 Ocak 2010 Perşembe

Estergon Helvası (Benim Tafirim)

Bloğu takip edenler bilir geçen gün Pekmezli Kabak tatlısı yapmıştım. O tatlıdan yaklaşık 2 bardak şerbet kalmıştı. Tamamen kabağın suyu pekmez ve şeker. Kalan şerbeti atmak istemedim ve birşeyler çıkacak derken lavantalimon arkadaşın un helvası yaptığını gördüm ve şimşekler çaktı :) Neden helva olmasın ki :) Nasıl güzel oldu anlatamam tarifi alacak arkadaşlar lütfen verdiğim isim ile yapsın ve öyle dağıtsın. Çok çok çok güzel...

Eski'den Türkler erkek çoçuğuna Ergenekon kız çocuğuna Estergon dermiş. Yani bu tatlının adı Türk kızı helvası anlamında ondan ismin bu şekilde dağılması çok güzel olur.






Malzemeler;

1 bardak un
2 kaşık margarin
Çam fıstığı
vanilya.

Şerbet;

Bu tatlı kabak tatlısı yaptığımızda kalan şerbetle yapacağımız bir tatlı çünkü şerbeti kabak suyu şeker ve pekmez. Kabak tatlısını sade yaptıysanız kalan suyun içine bir kaşık pekmez atmanız yeterlidir.
Kalan şerbet ne kadarsa o kadar un ile yapabilirsiniz. 2 bardak kaldıysa 2 bardak un kullanın. Margarine bir kaşık ilave edin.
1 bardak kabak suyu
1 bardak şeker
1 kaşık pekmez.

Lavantalimon'dan 1 e 1 ölçü kavramını. Yağ eritilir ve içersine un karıştırılır fıstık eklenir bir güzel kavrulur. Sütlü kahve rengi olana kadar kavurduktan sonra vanilya eklenir. Soğuk olan şerbet üzerine dökülür. İyice karıştırılır. Ilınınca şekil verilir. Bir kaşık tatlı alınır ve diğer kaşık ile kapatılarak ilk kaşıktan itilir. Üzerini bir çatalla çizin. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. canımm sen yaparsında güzel olmamı hiçç ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
  2. enfes görünüyor bence ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum blogcuyu hep mutlu eder. Beni mutlu ettiğiniz için şimdiden teşekkürler...